Sprekers bij DE BIG BANGTHEORIE VAN GEORGES LEMAITRE EN HET ONTSTAAN VAN HET HEELAL

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

25 nov
# 1494

DE BIG BANGTHEORIE VAN GEORGES LEMAITRE EN HET ONTSTAAN VAN HET HEELAL

Aan het begin van de jaren '30 lanceerde Georges Lemaître zowat alle basisideeën aan de hand waarvan we recente astronomische en astrofysische ontdekkingen kaderen.

Lemaître werd op 17 juli 1894 in Charleroi geboren. Hij werd astronoom, natuurkundige en professor aan de universiteit van Leuven. Zijn theorie rond het 'oeratoom', een verklaring voor het ontstaan van het heelal, ligt aan de basis van de Big Bang-theorie.  Hij wordt dan ook terecht de geestelijke vader van de Big Bang genoemd.

Aanvankelijk stond de wetenschappelijke wereld sceptisch tegenoverde oerknaltheorie, maar uiteindelijk moest ze toegeven dat de theorie van Lemaître steek hield.  Vooral de laatste 20 jaar is grote vooruitgang geboekt in het begrijpen van de fysika van de Big Bang.

Maar wat is de Big Bang of oerknal?  Heeft die ook echt plaatsgevonden? En als die plaatsgevonden heeft, waar was dit dan en hoe lang is dit geleden?

De voordracht belicht de figuur van Georges Lemaître en lefgt uit hoe men zich een idee kan vormen van wat de Big Bang moet zijn geweest.

Belselenaar Jef Ongena is doctor in de fysica en onderzoeksdirecteur in het laboratoriuim voor Plasmafysica van de Koninklijke Militaire School te Brussel.  Hij is ook voorzitter van de Belgische Natuurkundige Vereniging.

De voordracht vindt plaats in de kleine zaal van de Zouaaf, Zouavenstraat 14 a te Hamme.

Bijdrage in de kosten: Davidsfondsleden: 5 euro; niet-leden: 7 euro. Vermindering voor jongeren en studerenden.

vrijdag 25 november 2022 van 20:00 uur tot 22:30 uur

Over de sprekers

Inschrijven

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Labels: Geschiedenis & ErfgoedAvondcursus1 sessieWereld